“Maar sokken wegen toch niks?!” Dit is een opmerking die wij wel dagelijks in de praktijk krijgen. Mensen kijken vaak gek op als ze vragen de schoenen én sokken uit te doen als we gaan wegen. We leggen dan uit dat het niet om het gewicht van de sok gaat, maar dat het voor onze weegschaal belangrijk is om contact te maken met de blote huid om een lichaamsanalyse te maken. Onze TANITA weegschaal meet – in tegenstelling tot de meeste weegschalen die mensen thuis hebben – méér dan alleen gewicht. Met een lichaamsanalyse weegschaal kunnen we bijvoorbeeld de balans tussen het vochtgehalte, spieren en vet in je lichaam meten. Dit is heel fijn want dit geeft meer informatie dan enkel de kilo’s op de weegschaal. Wat we namelijk vaak zien is dat mensen dagelijks op de weegschaal stappen om te kijken of ze al iets kwijt zijn. Wanneer het dan een toename in plaats van een afname in het gewicht weergeeft, raken ze gefrustreerd en soms zelf gedemotiveerd. We raden het daarom ook af om dit te doen.

Wanneer je dagelijks (of zelfs meerdere keren per dag) op de weegschaal gaat staan, zie je namelijk dat het gewicht van nature erg kan schommelen. ’s Avonds weeg je soms wel 2 kilogram meer dan de ochtend erop. Dit kan onder andere beïnvloed worden door de hoeveelheid vocht die je vasthoudt. Factoren zoals zoutinname, hormonale veranderingen en vochtinname kunnen hierbij een rol spelen. Daarnaast kan wat je eet en hoe je spijsvertering werkt ook voor dagelijkse schommelingen zorgen. Een zware maaltijd kan tijdelijk je gewicht verhogen.

Bij ProFitt proberen we daarom vooral te kijken naar progressie op de lange termijn. Een dalende trend verspreid over weken of maanden geeft een veel beter beeld van je vooruitgang. Daarnaast kan het meten van lichaamsmaten of het veranderen van kledingmaat ook een goede indicatie zijn van een verbeterende lichaamssamenstelling. Bovendien beschouwen we algemene gezondheid en levensstijl als even belangrijke doelen. Hoe je je voelt qua fitheid en energie, en of je je gemakkelijker en vrijer beweegt, zijn cruciale pijlers van een gezonde leefstijl.

Kortom: dagelijks wegen kan misleidend en ontmoedigend zijn vanwege natuurlijke schommelingen en de focus op korte-termijn veranderingen. Hoewel de uitdrukking “meten is weten” vaak wordt gebruikt om het belang van regelmatig wegen te benadrukken, is het in deze context misleidend. Het dagelijks meten van je gewicht geeft geen nauwkeurig beeld van je gezondheid of vooruitgang. Het is nuttiger om je te concentreren op lange-termijn trends en andere gezondheidsindicatoren voor een realistischer en gezonder beeld van je vooruitgang.

Willemijn, juli 2024